måndag 29 juni 2015

Nallefest

Dock-och nallevänner!

Snart stundar Nallefest, både i Giengen och i Kosta. Det har ni redan läst om.

Tänkte bara att om ni har mindre barn så får de gärna låna en nalledräkt och spring omkring i under nallepicknicken. Jag har inte många - men först till kvarn får låna. Jag har också nu hittat en ny saga som ska läsas. Det var svårare än jag trodde att hitta enskilda sagor som kan berättas och inte tar alltför lång tid, men tack och lov för goda vänner, nu har jag en!

Någon som är duktig på att måla??? Jag behöver en som vill ställa upp och måla
ansikten. I fjol var det kö på ansiktsmålning. Det behöver inte vara alltför avancerat - helst ska det gå undan lite så att många blir målade. Vet du någon? Kan du själv? Hör gärna av dig. Dock är jag inte hemma denna vecka torsdag - söndag, men sänd ett mail.

Har fått hem en hel del av höstens Steiff nyheter och dessa kommer jag att visa upp under nallepicknicken, enl önskemål från många nyfikna samlare. Kanske hinner de komma någon till...............

Fin artikel om vår kommande picknick i Kronobergaren, som jag vill dela med mig;
Vi ses, hoppas jag!                                    Margaretha



lördag 27 juni 2015

Steiff Sommer - festival i Giengen

Hej kära dock- och nallevänner!

NU har turistsäsongen startat. Det har varit ett par dagar nu med fullt upp, mest svenska turister, de som inte flytt regn och rusk och åkt till värmen. Tyskarna lär komma i nästa vecka, men då åker jag bort.

Nästa helg är det STEIFF SOMMER, en sommarfest i Giengen, som firas årligen. Det började med Steiff festival och sedan bytte man namn, och det tror jag beror på att det blev nya ansvariga för själva sammankomsten och att allt nu anordnas i Steiffs egen regi.
STEIFF SOMMER är en fest för alla som älskar Steiff. När portarna till fabriksområdet öppnar så springer folk in, och då menar jag verkligen springer!!!! De samlas tidigt utanför grindarna och sen är det tävling in, man vill ju hitta godbitarna. Steiff har ett jättetält med
diverse gamla grejor från lager, uddasaker, det som inte längre finns i sortimentet. En del
fyller stora Ikeakassar med nallar och annat, andra bär ut djur stora som de själva. Och köerna till kassorna är långa. Sist stod en väninna till mig i kö i en och en halv timma!!!
Jag gav upp!

Sen finns det en stor loppis och där säljs många udda och märkliga ting. Rester som blivit över när man tillverkat en speciell nalle, tex band och tyger, kläder eller tillbehör, gamla
vykort, hattar mm. Ska man dit får man ha tålamod, det står dubbla rader och mer och väntar på att tränga sig fram för att plocka - ibland i stora korgar. Det blir gärna lite hysteriskt.

Dessutom en marknad med hantverk, bodar med mat och företag som har sin egen Steiff-nalle brukar också ha försäljning och information av sin verksamhet, tex hotellkedjan Hilton.
Vidare en scen med underhållning och varje år kommer också fotbollslaget från Heidenheim (div 2) och signerar kort. Ni kan icke ana vilken kö det är till dem.

Bland det bästa under helgen är AUKTIONEN med gamla Steiffdjur. Denna tillställning är i en gammal byggnad i Giengen och det gäller att boka plats, annars får man stå. Hundratals djur byter ägare. Och ibland blir det höga priser på det man minst anar. Sist jag var där såldes en björn för 25.000€ och en annan för 12.500€ men det tyckte alla var i underkant. Och det var samma köpare dessutom! Inte min prisnivå precis.

Lördag kväll blir det PARTY - då Steiff firar sitt 135-årsjubileum med musik och fyrverkerier.
Det sälj öl/vin och mat och de ska bjuda på en enorm födelsedagstårta. Det blir fest det
fram till midnatt.

Sista dagen är söndag, men då tar vi 0900 tåget till Munchen och åker hem.
 

Årets tema hos Steiff är CASINO och översta bilden är en riktig pokernalle.

EFTER Steiff Sommer får jag lov att visa bilder från höstens kollektion och där finns några riktiga godingar, framför allt bland hundarna, tycker jag. Och ett par lamm som jag föll pladask för, men i liten upplaga.

Ett par helger är nu också inbokade på mitt NALLE-PENSIONAT. Men det finns många lediga datum så varför inte ta en tur till Glasriket? Här finns mycket att se, jag lovar.

Ha det så skönt när solen tittar fram!

                                                                                       Margaretha

onsdag 17 juni 2015

Alla kan göra misstag

Hej alla mina dock-och nallevänner!

Alla kan göra misstag och tur är väl det för det vore ju hemskt om jag vore helt ensam om det. Upptäckte till min fasa att jag skrivit lördag före den 12 juli och det ska vara SÖNDAG.
Vi har vår NALLEPICKNICK söndagen den 12 juli och inget annat. Ifjol var den en dag tidigare och eftersom jag utgick från förra årets info så blev det fel.

Någon som är duktig på ansiktsmålning? Hon som var med i fjol har dessvärre på semester i år, så jag söker någon som kan tänka sig ställa upp några timmar. Det behöver inte vara så avancerat - och inte allt får mycket, man ska istället hinna med så många som möjligt.

 
Just nu så jobbas det inför midsommaren! Vi har ju ordentligt firande här i Kosta så midsommarafton är det bara att pallra sig upp kl 0600 senast för att hinna till Folkets Hus och åka med Pysen för att binda blomsterkransar och girlander. Är det fint väder så är det en fröjd att få delta. Vi sjunger Taube och Bellman medan vi jobbar på med girlanderna. De är ju långa, de ska räcka till en hel flaggstång. När sen allt är färdigt lastas de in i en vagn efter Pysen, tillbaka till Folkets Hus, och sedan ska de monteras.Som avslutning binder vi blå och gula band i kransarna. Sen är det riktigt fint. Fast den finaste stången har de i Lessebo - den är helt klädd med blommor av papper från pappersbruket och det kan vi inte konkurrera med.
 
Har fått bilder från Teddy Hermann, så nu har jag satt in massor av nya mjuka djur i shoppen med bra bilder. Bla har jag fått hem lite udda djur som bältdjur och så en del andra sötingar som koala, tvättbjörn och nya kattdjur. Ozeloten är bedårande.
 
 
 



Jag skrev väl sist att vi tagit beslut om att arrangera en MINIATYRMÄSSA här i Kosta nästa år????  Vi har valt den 12 mars, så notera detta redan nu.
 
Ska du till Kosta så finns det nu en hemsida som heter DESTINATION KOSTA och den arbetas det på för fullt. Kolla in vad som finns att göra och ta en tur till oss.
 
Idag har jag fått upp skylten för PYSEN, Hållplats nr 5, och midsommarafton börjar vårt tåg att gå genom samhället. Det stannar vid Fyndvaruhuset, Kosta Hotel och Stugby, Folkets Hus, Margarethas Dockskåp, Pizzerian, Badet och vid hotellet och outleten.
 
Badet öppnar denna lördag och första helgen är det fri entré.
 
Här var det en ljuvlig förmiddag, varmt och skön, sen blev det svalare och vid 16-tiden kom regnet. Nu är det både grått och kallt - mao inget midsommarväder alls.
 
ÖNSKAR i alla fall ALLA LÄSARE EN RIKTIGT HÄRLIG och TREVLIG MIDSOMMAR!
 
Glöm inte blommorna under kudden..........om du är singel förstås.
 
Margaretha

onsdag 10 juni 2015

Sommar och sol och turister - äntligen

Hej alla mina dock- och nallevänner!

Äntligen har värmen kommit och vi får verkligen hoppas att den stannar. Turisterna börjar nu komma till Kosta. Tyskar är det gott om, holländare och danskar börjar också dyka upp och idag hade jag en norrman här som handlade presenter till sina små döttrar. Jag letar nu boende åt ett par från Finland som vill komma hit den 6-10 aug, men då tycks hela Kosta vara uppbokat. 500 pers från Goldwing (motorcyklar) och en hundklubb med 400 samtidigt, det är lika många som bor i samhället, så då blir det trångt. Kan man hjälpa till med att hitta boende så är det bra och just nu jagar jag folk som har stugor och vill hyra ut.

IDAG blev bladet om vår NALLEPICKNICK färdigt och jag har fått löfte om både ballonger och glasspinnar från COOP. KOM, KOM, KOM!!!! I fjol blev vi totalt 100 personer, i år hoppas jag på 150-200, så nu gäller det att sprida informationen.

Jag vet redan att det kommer deltagare från både Blekinge och Malmö och det är positivt och roligt. Sen hoppas jag på många från grannorterna och även att Kostaborna ställer upp.
Jag har lagt till lite sedan i fjol: lekar (kan vi väl hitta på några) och allsång (ska vi väl klara).

NU har vi även satt datum för en MINIATYRMÄSSA till våren - lördagen den 12 mars - tiderna återkommer vi till. Det finns ju en mässa i Stockholm och en i Farum, norr om Köpenhamn, så detta ligger lite mitt emellan och därför hoppas jag på att vi ska kunna få lite utställare. Även om vi inte blir så många första gången så är det i alla fall en början. Sen får vi bygga på med fler utställare och kanske fler aktiviteter. Vet i alla fall redan en del som kommer att ställa ut :-)

Njut av solen. Ikväll ska jag ut i mitt lilla grönsaksland och plocka de första rädisorna. Vilken lycka när jag tog upp en igår och såg att jag lyckats med min odling. Min första sedan jag flyttade ut på landet, i Malmö med boende på Kronprinsen hade jag bara lite gräslök i mina blomsterlådor, det var allt. Jag har också en jättegod sallad, men fråga mig inte vad den heter - det var en tysk påse och jag bara sådde för att se vad det skulle bli av den - och
det blev över förväntan. Gräset behöver klippas, staketet oljas......... det medför en hel del när man skaffar hus och trädgård.

Ha det så bra!                             Hälsningar Margaretha

tisdag 2 juni 2015

Nallekurs och Glaskurs på en vecka

Hej alla dock- och nallevänner!

En lugn vecka - INGET inbokat och det är ovanligt. Visst händer det en hel del framöver, men det finns tid kvar för planering. Jag var orolig för Nallemässan, men kan nu känna mig lugn igen efter att jag pratat med "Folkets Hus". Vi har fått pengar till ombyggnad av kök och danshall men detta lär inte komma igång förrän senare i höst så vår del av bygget väntar de med. Därmed är Nallemässan är räddad! Ett 15-tal utställare har redan bokat in sig och tidiga bokningar tycker jag om, det underlättar all planering. Vill du också ställa ut????

Det har varit NALLEKURS!
En helt underbar helg med trevliga deltagare och superduktiga ledare. Alla nallarna blev så fina och jag vet att en del redan är på gång med både nalle 2 och 3 :-)
 
 
 
Alla nallarna blev klara innan hemgång! Gitte var så välplanerad, allt material kom i små söta nallekassar med våra namn på, vi fick namnbrickor, allt material var framplockat omkring oss, så det var bara att välja. Tänk att ett och samma mönster kan bli 10 totalt olika nallar! Olika färger på päls och tassar, olika garner för nos och mun, olika storlek på ögonen, en del rakade nosen mm och därmed blev det 10 små personligheter, alla lika söta på sitt speciella sätt. Kurs nr 2 efterfrågas redan och den får vi satsa på nästa vår!
 
De första deltagarna droppade in redan torsdag em. Sen kom resten under fredagen och kl 1700 satte vi igång. Sen gick nästan hela lördagen åt till nalletillverkning och kvällen avslutades på vår fina glasbar. Söndag 8-12.00 sen var vi klara! Och alla reste hem inom ett par timmar, något utmattade men nöjda och glada. En del hade långa resor - 1 1/2 tim norr om Oslo, Jylland, Göteborg och Malmö.................
 
När alla åkt kom Mary och Lydia från Nurnberg. Mary jobbar som glaskonstnär och lärare i glasdesign i Nurnberg och Lydia jobbar på Disneyworld i Paris med att göra glas a la Murano samt graverar också glas. De stannade till fredag och under den tiden var det minst sagt fullt upp.
Vi gick på GLASKURS hos Leif Hauge i hans glashytta i Kulltorp utanför Åseda. En dag, 6 timmar och det var underbart roligt. Vi omformade gamla glasflaskor till glas och vaser. Vi hade ca 10 modeller av småflaskor att välja mellan och dessa skulle sedan värmas upp och omformas, doppas i färg, formas igen och igen innan vi var nöjda. Det var inte helt lätt, glas är verkligen ett levande material som man måste lära sig hantera och forma och det gör man inte på 6 timmar, det är då helt säkert.
De andra hade ju jobbat en del med glas tidigare på Konstskolan, men jag var helt novis men ändå nöjd med det jag åstadkom.
 
 
Lydia och Mary på glasbaren. Se så kul de hade!!! Och ovan 2 bilder på mina konstverk :-)
 
Helg igen på lördag, men jag väntar kunder. Kanske hinner jag i alla fall till Nationaldagsfirandet i Lessebo, om jag har tur. Sen väntar Midsommar i Kosta Folkets Hus och jag jobbar just nu med vårt barnlotteri, det krävs många vinster för att det ska bli roligt och sen, ja - då är det NALLEPICKNICK och den ser jag fram emot. Vi ska göra ungefär som ifjol, MEN ingen tipsrunda - det är för mycket fusk idag när alla har mobiltelefoner och letar fram svaren. Det får bli något annat.
 
Ha en skön vecka!
 
                                                             Hälsningar Margaretha
 

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se