fredag 11 oktober 2024

Hösten är här och Halloween närmar sig

 Bästa samlare

Det går fort mot jul nu. Plötsligt är man bara där, men jag tycker personligen att butikerna kunde vänta lite med att plocka fram all jul. Låt det bli Halloween först! Eller vad säger ni?

I helgen ska jag Halloween-skylta och då blir det lite varma höstfärger, brunt och orange innan det röda kommer fram. Har inte riktigt funderat ut hur det ska se ut, men det ger sig alltid. Jag har inte så mycket som är direkt för Halloween, inte precis ett samlarobjekt här hemma, även om det är stort i USA och i England, så jag tar inte hem dyra grejor som är bara för Halloween.

Tänkt mer på drakar, dinosaurer, fladdermöss och råttor, som jag redan har bland mina djur och så finns det en del nallar i orange ton, som skulle passa bra. Detta vidunder, som heter det lite vitsiga E Normous, passar utmärkt med sina gröna och bruna färger. Han är från Charlie Bears och det är första gången jag tagit hem något liknande.

Nu har jag många, nästan allför många, nallar och andra djur i lager, från Steiff, Teddy Hermann, Charlie Bears, Jelly Cat, Hermann Spielwaren, Merrythought mm, så om du söker en nalle eller ett specifikt djur så är du välkommen. Jag har kunder som samlar på bla mullvadar och sjöhästar och det är djur som inte alltid är så lätta att hitta, så finns det andra lite ovanliga figurer som tex wombat.

Ni som väntar på att utöka er änglaorkester från Wendt & Kuhn brukar alltid vara nyfikna på årets ängel och den ser ni nu här. En ängel med en tongaffel (tror jag det heter). Visst är de fina! En av de saker som finns på min bucket list är att besöka Erzgebirge och se allt fint trähantverk. Jag  har ju sålt änglarna sedan 1983 och haft besök här i Sverige av deras säljare ett antal gånger, men aldrig varit där. Visst hade det varit fint att få komma dit.


Jag skrev visst i ett inlägg om att jag skulle vilja ordna en ny resa till Tyskland, typ mina tidigare dock/nalleresor och efter det så hörde ett par av sig och var intresserade. Jag har i alla fall börjat titta lite på vilka företag man fortfarande kan besöka. En del har stängt och andra finns kvar men kan inte längre visa tillverkning och det är ju det som är en stor del av upplevelsen, att få se hur alla dessa underbara saker kommer till.

Det är lite knepigt med olika önskemål och avstånden i Tyskland. För att se mycket måste det planeras i tur och ordning och det är svårt att hinna med både östra och västra sidan och det är den östra vi alltid hållit oss kring.

Vi skulle i alla fall forfarande kunna besöka 4 nalletillverkare, 3 nallemuseer, 2-3 docktillverkare, julkuletillverkning, papier maché-tillverkning (julkrubbor, änglar och andra figurer) och ev lägga till Erzgebirge med änglarna. Vad sägs?

Nu när jag var i Frankrike, på Franska riveran, så fick jag veta av min kollega hos Steiff att enda nallebutiken kvar finns i Monaco, men jag hann inte dit. I övrigt hittade jag INGENTING. I en liten by på toppen av ett berg bland massor av turister och gallerier fanns ett par nalletavlor, men inte helt lätt att ta med sig hem och inte hade jag haft någon plats för dem heller. Södra Frankrike är ingen plats för samlare. Däremot i Italien fanns det en hel del t-shirts och pyjamaser med nallemotiv, vilket jag inte var beredd på, så det blev inte så mycket shopping.
Jag tar inte hem mycket julpynt av något slag längre. Vi har ju en outlet här i Kosta och där och i Fyndvaruhuset finns MÄNGDER av julgrejjor, så det är inget jag kan konkurrera med. Jga har ju en del julnallar, främst från Steiff och helt underbara, MEN jag kunde inte motstå dessa muggar, som kommit i 3 olika varianter: dessa i 2 pack 380 ml, och så finns det muggar som säljs styckvis som rymmer 650 ml och hela 1000 ml. Tänk er en snöig och kall vinterkväll och få dricka varm choklad i dessa muggar - en ljuvlig tanke.

Här i Kosta invigs den nya CRAFT Arena nu den 8 november med ett framträdande av Måns Zelmerlöw. Tänk er det, i ett litet samhälle som Kosta med under 1000 invånare, byggs en arena med 2300 sittplatser. Nu kommer det mer kunder, gäster, idrottsmän och kvinnor till Kosta. Det är redan på gång en näringslivsgala, pingis och handbollsmatcher mm mm. Det ska bli roligt att se hur detta påverkar i samhället.

Önskar er en trevlig helg!

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se