onsdag 19 februari 2020

Leverans från Kösen - vad är Kösen???

Bästa samlarvänner

Igår fick jag in en leverans från Kösen i Tyskland, ett märke som långt ifrån alla känner till, men som jag haft i butiken under många, många år. Djur av väldigt hög kvalitet och allt tillverkat av Kösen i Bad Kösen.

Ni har kanske hört talas om Bad Kösen? Någonstans i minnet kanske Käthe Kruse dyker upp, eller...........?  Helt rätt. Käthe Kruse startade sitt företag i Bad Kösen 1911/12 och började tillverka de idag världsberömda Käthe Krusedockorna. Företaget växte och som mest hade hon ung 100 anställda. Men så kommer kriget och Käthe Kruse lämnade Bad Kösen 1949 och flyttade till Donauwörth nere i Bayern.

Produktionen med dockor fortsatte dock till 1964 i Bad Kösen men redan 1959 ställde man ut dockor tillsammans med mjuka djur på en mässa i Leipzig, den stora mässtaden på den tiden, som då låg på den östtyska sidan. 

Kösen har många duktiga designers och alla djuren är väldigt verklighetstrogna och tillverkade av högklassiga materal. Vissa djur kan bestå av upp till 70 olika delar som ska sys ihop, vändas ut och in, fyllas, vändas igen, sys ihop, kammas och borstas, broderas och målas. Det ligger mycket arbete bakom ett djur som kanske ibland ser ganska enkelt ut. Och dessförinnan en designer som kanske jobbat i månader för att få fram en naturtrogen modell.

Kösen tillverkar också en del Sagofigurer, tex katter som de 3 musketörerna, en räv som Robin Hood, drakar och enhörningar. Mindre känt är att de också tillverkar en del tygdockor och babyleksaker.

Denna gång hade jag en del förbeställningar på just Kösen och tog därför hem lite extra, som jag nu kan visa upp här nedan.






1 kommentar:

  1. If you're attempting to lose pounds then you certainly need to jump on this brand new custom keto diet.

    To design this keto diet service, licensed nutritionists, personal trainers, and professional cooks joined together to provide keto meal plans that are productive, painless, economically-efficient, and delicious.

    Since their first launch in early 2019, 1000's of individuals have already remodeled their figure and well-being with the benefits a great keto diet can offer.

    Speaking of benefits; clicking this link, you'll discover eight scientifically-proven ones given by the keto diet.

    SvaraRadera

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se