torsdag 26 september 2024

Semestern är över och hösten är här

 Bästa samlarvänner

Nu börjar samlarnas och pysslarnas årstid. När mörkret sänker sig över Sverige så är det tid att sitta inomhus och njuta av lugnet, få tid över till det man tycker är roligt, lägga tid på sin hobby och kanske göra klart allt det där som ligger och "skräpar" och aldrig tycks bli färdigt.

Jag har mycket som jag vill göra, främst hemma i min lägenhet, men tiden tycks aldrig räcka till. Oftast fastnar jag i kontoret eller i reparationsrummet och tänker om det som ska göras en trappa upp, asch det gör jag imorgon. Men vilken imorgon kan man ofta undra.

Nu är i alla fall semestern över och jag har snart varit hemma en vecka. En hel vecka har det tagit att packa upp, anordna en musikafton på Folkets Hus, besvara alla mail, sms och telefon, städa undan efter klubbträffen som hölls ett par dagar innan jag åkte, ta hand om kunder mm mm men nu är jag inne i mina rutiner igen.

Semestern var välbehövlig och underbart härlig. Fint väder, utom sista dagen då det småregnade, men det störde inte det minsta. HÄR öser det ner idag! Som sagt, hösten är här!

Jag var i Nice, hos min väninna Nadine, och fick låna en lägenhet av henne, som hon inte hyr ut för tillfället, och den ligger precis vid Promenade des Anglais. Bättre kan det knappast bli, underbar utsikt dag som natt, men förstås ljud från gatan, men det hör man inte efter ett par dagar. Det enda var väl egentligen att det är ett gammalt, men vackert hus, som saknar hiss, och upp till fjärde våningen är det 89 trappsteg. Det är några steg det..............








Utsikten från min balkong på fjärde våningen vid Promenade des Anglais. Helt underbart!

Levde nästan på frukt, underbara fikon, persikor, tomater av alla sorter, som tex denna lustiga sak.
Lite bilder från olika håll - lika fint längs hela kusten- vackra byggnader, fina stränder, massor av båtar.

Men det det inte fanns gott om var nallar, dockor eller miniatyrer. Jag letade inte aktivt, det var ju i alla fall semester, men man brukar ju ändå trilla över det lite varstans, men inte här. Hade  kontakt med min Steiff-kollega i Frankrike om var jag kunde hitta nallar, men han bekräftade vad jag upptäckt - de flesta butiker har lagt ner och sedan är det varuhusen och en del leksaksbutiker som hade något, lite, lite. Och inte trillade jag över leksaksbutiker heller. Det enda han kunde rekommendera var en butik i Monaco.

Jag var i Monaco, men orkade faktiskt inte leta efter butiken. Men vad jag upptäckte var att många butiker slagit igen även i denna lyx-ort. Gick in i ett butikscentrum och det enda som fanns kvar var ett café. Vi är inte ensamma i Sverige om tomma butikslokaler. Monaco är lyxigt, fikade på Casinot, gick runt i hamnen och i parkerna men inte så mycket mer. Det var trängsel och varmt. Har varit där flera gånger tidigare så det fick bli en kort sejour.

Däremot stannade vi länge i en liten favoritby, VÄLDIGT turistisk, men charmig, uppe på ett berg med ringmur runt, små gränder och fullt med småbutiker (och turister) - St-Paul-de-Vence. Inte heller där hittade jag mer än lite nalletvålar och ett par av alla gallerier hade ett  fina nalletavlor, men inget att ta hem. Även i Nice gamla stad hittade jag nalletvålar, men i lite större variant.

Däremot sista dagen på semestern, då jag åkte till Vintimille i Italien hade jag kunnat handla mer men resväskan var redan full. Där fanns det mycket som man inte hittar på franska sidan. Fick i alla fall med mig en nallepyjamas hem (jo, det stämmer, så gammal jag är har jag nallepyjamas). Där fanns nalletröjor mm men det får bli nästa gång. Vanliga nallar, nej!

Vintimille är som bordershop i Tyskland för svenskarna. Fransmännen åker över och handlar alkohol - massor av butiker gata upp och gata ner - italienska delikatesser, grönsaker, skor och kläder. Vissa gör sina veckoinköp på andra sidan gränsen eftersom så många har nära dit. Väl värt ett besök för det är helt annorlunda mot den franska sidan.

Som sagt hösten är här och det går mot jul. Hörde precis att i London har redan varuhusen fullt med julprydnader, men det tycker jag är lite väl tidigt. Först ska vi väl i alla fall klara av Halloween - det oranga före allt det röda. eller?

Nu när vi kommer in oktober börjar många tänka julklappar. Min butik är full trots en OK sommar. Nu är det på väg en leverans från Charlie Bears med annat än nallar. Denna gång en hel del dinosaurer, vad jag minns. Det kommer en liten leverans från Teddy Hermann med deras höstnyheter och så är det snart dags med nyheterna från Wendt & Kuhn och i år kommer det en liten ängel med tongaffel.

Vet inte om jag berättat att Wendt & Kuhn också tillverkat ett änglapar för World Childhood Foundation som startades av vår drottning Silvia och arbetar för barns rättigheter i världen.




Det som skiljer World Childhood Foundations från övriga är att de har olikfärgade prickar på vingarna för att visa våra olikheter, men att vi i grund och botten likadana. Det är fint, tycker jag.

Fler bilder kommer när nyheterna kommer innanför mina dörrar.

Ha det gott!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se